Wanneer benzine of diesel kiezen?

benzine of diesel?

Je bent aan het oriënteren voor een nieuwe auto. Hierbij twijfel je tussen een nieuwe benzine of diesel auto. Een diesel auto is qua brandstof flink goedkoper in tegenstelling tot benzine. Het nadeel van een diesel auto is de hoge belasting die je maandelijks betaald. Het ligt er daarom aan hoeveel kilometer je per jaar rijdt welke brandstof voor jouw voordeliger is. Daarnaast is het rijgedrag van een diesel anders in tegenstelling tot benzine. Dit weegt mee in het maken van een beslissing.

Aanschafprijs van de auto

Het eerste punt om naar te kijken is de aanschafprijs. Hou er rekening mee dat een diesel auto in aanschaf duurder is. Tenzij je gaat kijken naar een jong gebruikte of oude diesel auto. In de praktijk schrijft een diesel auto veel sneller af. De aanschafkosten kan je meenemen in de berekening wat voor jouw goedkoper is om te rijden.

Verzekering diesel of benzineauto

Doordat de nieuwprijs van een dieselauto hoger ligt betaal je helaas meer voor je verzekering. Als je kijkt naar een Ford Focus betaal je ongeveer € 298 per jaar aan extra premie. Dit is ook als de auto wat ouder is en niet helemaal nieuw is. Dit moet je dus meenemen in je berekening voor benzine of diesel.

Wegenbelasting bij een diesel auto

Via de website van de RDW kan je exact zien aan de hand van het kenteken wat de wegenbelasting doet. Wegenbelasting is de grootste kostenpost bij een diesel. Voor dieselauto’s wordt bovenop het gewicht een extra toeslag gerekend. De vaste lasten liggen daardoor hoger. Als we opnieuw een Ford Focus nemen dan betaal je per maand € 122 aan wegenbelasting voor een dieselauto. Bij een benzineauto is dit bij hetzelfde model € 53. Dit verschil is dus groot met een diesel auto.

Brandstofkosten doorrekenen

De voornaamste reden waarom er gekozen wordt voor een diesel is brandstofkosten. De benzine Ford Focus uit ons voorbeeld rijdt 1 op 18. De diesel variant rijdt 1 op 25. We gaan er even vanuit dat je 54.000 kilometer per jaar rijdt. Voor de benzine auto heb je in een jaar tijd 3.000 liter benzine nodig. Voor de diesel 2.160 liter brandstof. De benzineprijs op dit moment van schrijven is € 1,60 per liter en diesel € 1,33. Voor de benzine auto ben je in een jaar € 4.800 aan benzine kwijt. Voor de diesel betaal je € 2.872.

Wat is in dit voorbeeld de voordeligste auto?

In een jaar ben je aan vaste lasten met brandstof voor de benzine Ford Focus € 5.436 kwijt. De diesel Ford Focus kost € 4.336 plus € 298 aan extra verzekering toeslag. In totaal zijn de vaste lasten dus € 4.634. Je bent dus € 802 per jaar goedkoper uit met de Ford Focus. Hiervoor moet je dus wel elk jaar 54.000 kilometer rijden. Als je minder rijdt is de kans groot dat je met benzine voordeliger uit bent. Je kan dit op dezelfde manier uitrekenen op basis van je eigen kilometers en de auto die je op het oog hebt.