Wat is een hybride auto?

hybride auto uitgelegd

We willen allemaal graag een steentje bijdragen aan het milieu. Maar we willen vooral dat autorijden goedkoper wordt. Als je wilt besparen op de kosten bij autorijden, dan kan je kiezen uit verschillende soorten auto’s. Bijvoorbeeld een kleine of lichte auto. Of je kan kiezen voor een elektrische auto. Het nadeel van een volledig elektrische auto is dat je nog geen verre reis kan maken. Daarom is er een nieuwe generatie auto’s ontstaan namelijk de hybride auto. Maar wat is een hybride auto precies?

Hybride auto heeft twee krachtbronnen

In tegenstelling tot de gewone standaard auto heeft de hybride auto twee krachtbronnen. De auto heeft een benzinemotor en een elektromotor. De auto kan zowel op de benzinemotor als de elektromotor rijden. Tijdens de elektrische ritten wordt er geen brandstof verbruikt en stoot je geen schadelijke stoffen uit. Als de accu leeg is schakelt de auto automatisch over op de benzinemotor. Maar dit doet de auto ook als je harder rijdt dan 80 km per uur. Inmiddels zijn er ook al hybride motoren die tot 115 km per uur op een elektromotor kunnen rijden.

Hoe laadt de elektromotor weer op?

In tegenstelling tot een volledig elektrische auto is het niet nodig om de accu op te laden. Als de accu leeg begint te laden wordt er energie gewonnen uit de benzinemotor. Daarnaast is de auto uitgerust met een speciaal remsysteem. Op het moment dat je begint te remmen wordt hier energie uitgewonnen. De energie die je wint tijdens het remmen wordt gebruikt om de elektromotor op te laden. Je hebt dus geen stekker of oplaadpunt nodig om je elektromotor weer op te laden. Een extra pluspunt is dat je niet stil komt te staan als de elektromotor leeg is. Je auto gaat dan gewoon over op de benzinemotor. Zo kan je met een hybride auto lange afstanden rijden naar je vakantiebestemming.